קחו מסלול פריחות קצרצר, הוסיפו לו מסלול בערוץ נחל בחורש אפלולי, וקיבלתם שניים באחד. וזוהי כל החוכמה: למצוא את המיטב משני מסלולים סמוכים – ולאחד אותם לחוויה אחת טוטאלית. ולמה "הנחל המאכזב" בכלל לא מאכזב?
אורך: 5.5 ק”מ קושי: בינוני, קווי משך המסלול: 4-5 שעות מוקדי עניין: פריחות, אירוס נצרתי, תצפיות נוף, נחל חווייתי וזורם (בעונה)
ציון דרך ל-waze (לנקודת המוצא): שמורת אירוס נצרתי
מאת: איל שפירא – רשות הטבע והגנים, בשיתוף רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי
הוא מתגאה בצבעי לבן וסגול, הוא תמיד יפרח בפורים, המוסלמים נהגו לשתול אותו בבתי קברות וכיום הוא אפילו מככב בסמל העיר נוף הגליל (נצרת עילית, לשעבר). קבלו את האירוס הנצרתי, הכוכב הראשון של הטיול היפה הזה, שאותו מומלץ לבצע בעונת הפריחה (פברואר-מרץ).
אז אם כבר לראות אירוס נצרתי – מומלץ לעשות זאת במקום שאף זכה לשם המחייב "שמורת אירוס נצרתי". השמורה משתרעת על המדרון של הר יונה שבנוף הגליל, ומציעה מסלול הליכה קל, מונגש ומשולט (לכן, לא חייבים לבצע את המסלול המוצע כאן במלואו, אלא ניתן גם לדלג ברכב בין שני המסלולים).
אירוס נצרתי משתייך לקבוצת אירוסי ההיכל, וניתן למצוא אותו בישראל ובשכנותיה בלבד. ככזה, מדובר במין נדיר, המצוי בסכנת הכחדה. בעונת הפריחה (פברואר-מרץ).מתהדר צמח מוגן זה בעלי עטיף בצבע לבן-תכלכל ומנוקד בכתמי סגול שלוכדים את העין. לצדו פורחים ברחבי השמורה גם צבעוני ההרים, כלנית מצויה, עיריוני צהוב ואחרים. ואם אתם בקטע של פיקניק על הבוקר – לאורך השביל נמצאות פינות ישיבה מוצלות הצופות לנוף, אך אנא הקפידו לא לרדת מהשבילים. כל הטוב הזה מופיע עוד לפני שממש התחלתם לצעוד במסלול ולגלות את אוצרותיו.
נקודת מוצא: שמורת אירוס נצרתי, נוף הגליל
נקודת סיום: פארק אל-פשארה
תיאור המסלול
שבילי הטיול בשמורת אירוס נצרתי מסומנים היטב, ומומלץ פשוט להתמסר להם – וגם לתצפיות הנוף היפות שניבטות מהם. לאחר פרק הפריחה של הטיול, מגיע הזמן לעזוב את האירוסים, ולהתחיל לצעוד לכיוון נחל ברק בן אבינעם. במילים פשוטות: עוזבים את שביל הבטון המונגש וממשיכים עם שביל ישראל (לבן-כחול-כתום).
אגב, רבים מכנים את הנחל "נחל ברק", אבל זוהי טעות, במיוחד אם תכתבו "נחל ברק" בווייז – ותמצאו את עצמכם הרחק דרומה מכאן, בנחל ברק שבערבה…
נחל זה, כמו גם הר דבורה הסמוך, מנציח בשמו את סיפור הקרב המקראי המפורסם שנערך מול מלכי כנען. אם אתם בקטע של לצטט פסוקים מול הנוף, הצטיידו מראש בספר תנ"ך, אתרו נקודת תצפית מרשימה ופתחו בספר שופטים, פרק ד'. לא תתאכזבו.
התחנה הראשונה בדרך היא עינות שועים המצויה בפאתי השמורה ונושקת לסימון שבילים אדום, כמו גם לשביל ישראל (לבן-כחול-כתום). זהו למעשה מקור מרכזי למים הזורמים בנחל ברק בן אבינעם בעונת החורף. יופי של נקודת עצירה, לצד תצפיות נוף למרחבי העמקים. אתר זה זכה לפיתוח והסדרה ע"י רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי בשיתוף המועצה המקומית עין מאהל ורשות מקרקעי ישראל, והוא כולל הסדרת מבני באר למעיינות, המרכזים אליהם נביעות נוספות, שבילים ופינות ישיבה במעיין העליון – עין שועין אל-פוקא שעל הדרך, מעיין מרכזי ליד הפניה להמשך השביל האדום ומעיין נוסף – עין אל-תחתא, הממוקם צפון מזרחית לשביל ומחייב סטיה של כ-100 מטר ממנו וכולל ספסלי ישיבה, תצוגת משאבה ישנה ופרגולה.
מכאן פונים לכיוון דרום-מזרח עם השביל האדום וממשיכים בשביל עד לרגלי הר דבורה. בצומת פוגשים מספר סימוני שבילים. בוחרים בסימון האדום ויורדים בערוץ נחל ברק בן אבינעם, כאשר חלק ניכר מההליכה נערך בחורש צפוף, אפלולי ומלא קסם. בין השאר, תפגשו פה עצי אלון, ליבנה, אלה, חרוב ואשחר. כל הקסם הזה הולך ומתעצם לנוכח העובדה שמדובר במסלול פחות מוכר, ועל כן – דל במטיילים. הכי טבע פרטי שתקבלו באזור זה.
בהמשך הדרך תוכלו להבחין במערות בגדתו המזרחית של הנחל וגם לחלוף על-גבי מפלי סלע חביבים וחלקלקים. הילדים ישמחו לאתגר. המסלול בחלק זה של הנחל אורך כ-2.5 ק"מ בלבד, וסיומו מפתיע. מה, כבר נגמר? נכון, נגמר, אבל נקודת הסיום היא נקודה מצוינת לפיקניק נוסף, ממושך יותר, אנא הקפידו לקחת את האשפה אתכם. זהו פארק אל-פשארה, שפותח על ידי רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי, אשר פועלת באמצעות תוכניות חינוך לחזק את תחושת השייכות והאחריות של היישוב ותושביו לטיפוחו וניקיונו. כדאי לדעת שהמונח פשארה מתייחס לחלק זה של הנחל, ופירושו בערבית "מאכזב". לא, אף אחד פה לא מתכוון להעליב, אלא רק לציין את העובדה שהמים זורמים לא תמיד כשמצופה מהם בחורף, בשל אופי המעיינות. בקיצור, זהו כינוי שמפחית ציפיות.
איך להגיע לנקודת המוצא – רושמים בווייז שמורת אירוס נצרתי נוף הגליל. או לחלופין רחוב מעלה יצחק בעיר נוף הגליל (נצרת עילית לשעבר). מחנים בחנייה של בתי הקברות, סמוך לשער ד'.
לנקודת הסיום – פארק אלפשארה, בין אכסאל לדבוריה. עולים על הכביש שמחבר בין היישובים דבוריה לאכסאל. באמצע הדרך ישנה דרך הפונה צפונה (סימון שבילים אדום), עד לפארק אלפשארה וסיום מסלול נחל ברק בן אבינועם.
הערות
אין לטייל בנחל ברק בן אבינעם כשיורד גשם או לאחר גשמים חזקים בשל סכנת החלקה. שימו לב כאשר יש זרימת מים בנחל המטיילים נדרשים בחציית הנחל מספר רב של פעמים.
אין לרדת מהשביל, כדי לא לרמוס בטעות צמחים מוגנים, חלקם נדירים, המצויים בשמורת אירוס נצרתי.